Vårt moderna samhälle generera genom konsumtion och dålig produktdesign allt mer avfall. Dagligen ”degraderar” vi stora ekonomiska värden i form av återanvändbara metaller, kemikalier och plast, som vi skulle kunna återanvända genom att ”sluta kretsloppen” i samhället, och därmed spara pengar, naturresurser och minska utsläppen.
”Gröna plaster” eller bioplaster är inget nytt påfund, utan har använts länge som ett alternativ till “traditionella” oljebaserade plaster när egenskaper som komposterbarhet och nedbrytning har efterfrågats av kunden. På senare år har det även tillkommit allt fler biobaserade ”gröna” plaster som är hållbara, på samma sätt som de ”traditionella” plasterna som vi redan idag försöker återvinna genom insamling och sortering.
I takt med att antalet materialvarianter ökar ger dessa nya ”gröna” hållbara plaster, genom sin härkomst och uppbyggnad, upphov till frågeställningar som måste undersökas och besvaras, t.ex.
- Hur kan vi sortera, spåra samt särskilja olika materialblandningar?
- Vad händer med insamlade “traditionella” plaster om dessa är blandade med ”gröna” plaster?
- Kan vi genom att standardisera och öka materialkunskapen ”sluta kretsloppen” i samhället?
KREOL of Sweden har länge engagerat sig i dessa frågor och har via projektet ”Hållbar återvinning av gröna plaster” som genomfördes under 2013 – 2015 tillsammans med forskningsinstitutet RISE i Borås, Chalmers, Högskolan i Borås, Hammarplast AB, Riflex Films AB, Safeman AB, Tarkett AB samt Cefur i Ronneby taget fram en handbok i ämnet, se nedan.
Klicka här för att ladda ner vår handbok ”Guide för bioplaster!”